Carnaval in Eindhoven

Iedereen in het zuiden van het land heeft in februari of maart een rode cirkel in zijn of haar agenda voor het leukste feest van het jaar: Carnaval. De polonaisemuziek gaat aan, de straten zijn felgekleurd en iedereen viert dagenlang samen feest.

Lampegat

Traditiegetrouw krijgen alle plaatsnamen in Brabant een andere, tijdelijke benaming. Eindhoven transformeert tijdens carnaval in Lampegat. Lampegat verwijst natuurlijk naar de Philips lampen productie in Eindhoven.

Salaai

De algemene Carnavalsgroet in Lampegat is: “Salaai. Dit in tegenstelling tot de meeste andere carnavalssteden, waar “Alaaf” geroepen wordt.

Verkleden

Tijdens Carnaval verkleed jong en oud zich. Maar waarom doet iedereen dat toch? En hoe kiest u het juiste pakje? Uiteindelijk draait Carnaval om één ding: nog een keer helemaal losgaan voordat de vastenperiode begint. En hoe kan dat nu beter dan door in de huid van een personage te kruipen?

Voor wie carnaval een serieuze aangelegenheid is, begint de zoektocht naar een outfit al maanden van te voren. Originaliteit wordt altijd gewaardeerd, een knipoog naar de actualiteit ook. Een verkeerde outfit kiezen is haast onmogelijk, maar kunt u toch wat hulp gebruiken? Laat u dan hier inspireren.

Stadsprins

De Stadsprins is elk jaar weer het best bewaarde geheim van Eindhoven. Op de zaterdag voor Carnaval, wordt de Stadsprins onthuld tijdens het Federatiebal. Om middernacht treedt de ‘oude’ prins terug en zet de nieuwe, of De Neie zoals ze in Eindhoven zeggen, zijn masker af.

Wilt u dit graag een keer mee maken? Dat kan! De kaartverkoop start doorgaans in januari.

Hoogtepunten

Op carnavalszaterdag om 13:11 uur is de Lampegatste optocht hét startsein voor Carnaval in Eindhoven. Zondagochtend om 11:00 uur is er een Carnavalsmis in de Catharinakerk, waarna het feest in de stad écht los barst. Hoogtepunten zijn de Carnavalsdienst op zondag in de tent op de Markt, Malle Maandag en de Boerenoptocht en Boerenbruiloft op dinsdag.

Wilt u ook een keer Carnaval in Eindhoven beleven? Houd dan de website van Lampegat de Gekste in de gaten en ontdek wat er wanneer en waar te doen is.

Carnaval in Eindhoven, Hotel Marienhage